Botošová ocenila činnosť sociálnych pracovníkov v rómskych komunitách

09.07.2008 Stropkov

Stropkov/Prešov 9. júla (TASR) - Činnosť sociálnych pracovníkov v rómskych komunitách ocenila splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity Anina Botošová, ktorá sa v utorok na pôde Mestského úradu (MsÚ) v Stropkove ...
Podľa informácií hovorcu MsÚ Imricha Makoóa sa zástupcovia všetkých zúčastnených strán zhodli na potrebe intenzívnej spoločnej komunikácie pri príprave legislatívy, metodickej pomoci či definovaní priorít pre konkrétne lokality v rozsahu spracovania štatistických údajov až po vypracovanie efektívnych projektových zámerov v rámci Národného strategického referenčného rámca.
Cieľom ďalšej spolupráce by podľa Botošovej malo byť adresné a efektívne vypracovanie programov pre konkrétne cieľové skupiny. Splnomocnenkyňa v tejto súvislosti ponúkla účastníkom stretnutia a občianskym združeniam metodickú a odbornú pomoc pri vypracovávaní projektov, ktoré by mali zlepšiť životné podmienky v rómskych komunitách. Ocenila a vyzdvihla aj prácu stropkovských terénnych sociálnych pracovníkov, ktorí sa venujú problematike v oblasti bývania, vzdelávania, hygieny, zdravia i eliminácii a zmierneniu sociálno-patologických javov. V diskusii odzneli informácie o bytovej politike a o možnosti zriadenia inštitútu terénnych zdravotných asistentov, vybudovania centra osobnej hygieny či nastavenia podmienok pre predškolskú výchovu rómskych detí.
Riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Stropkove Ivan Kleban hovoril o zámere vytvorenia nového modelu vzdelávania pre Rómov, ktorý by sa mal uskutočňovať u koncového zamestnávateľa. Dnes pre TASR dodal: \"Vzhľadom na to, že v našom regióne veľa takýchto veľkých zamestnávateľov nemáme, obrátime sa s ponukou predovšetkým na veľké podniky, ktoré pôsobia na Slovensku v oblasti strojárskej výroby a automobilového priemyslu. Pracovné agentúry mnohokrát dokážu sprostredkovať zamestnanie, ale práve neschopnosť prispôsobiť sa novému prostrediu a pracovnému režimu spôsobuje, že niekedy Rómovia na trhu práce zlyhávajú. O financie na tieto projekty sa chceme uchádzať prostredníctvom národných projektov. \"
Na záver pracovnej návštevy Stropkova sa Anina Botošová strela s Rómami v osade Za jarkom a prezrela si priestory Rómskeho komunitného centra.
V meste Stropkov žije 1094 Rómov, čo predstavuje 10 percent celkovej populácie mesta. V regióne sa aktívne venuje rómskej problematike šesť komunitných pracovníkov z Rómskeho komunitného centra a Občianske združenie Ohnivé srdce lásky. Problémy občanov zo sociálne vylúčených skupín riešia aj pracovníci Partnerstva sociálnej inklúzie pre mestá Stropkov a Medzilaborce.
 

Vyberte región